Vandringsresa, grupp vandrare i bergen, Gran Canaria

DAG FÖR DAG

Lederna beskrivna nedan är exempel på några utav de många leder vi använder. Alla leder ingår i ett nätverk av drygt 800 km vandringsled som täcker Gran Canaria. Vi kommer under vandringsresan att välja ut de bästa och lämpligaste lederna för dagen och årstiden.

Dag 1

Transfer från flygplatsen till Hotel Parador de Cruz de Tejeda. Eftermiddagen och kvällen tillbringar man som man vill i omgivningarna av Cruz de Tejeda eller om man vill på hotellets spaavdelning. En härlig middag serveras i panoramarestaurangen med utsikt över den vackra Tejedadalen.

Dag 2

Leden startar utanför hotellet och tar oss västerut ner i den fantastiska Tejedadalen och ner mot byn Tejeda. Här har vi fin utsikt över hela den västra delen av Gran Canaria, de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentaiyga och grannön Tenerife med Spaniens högsta bergstopp Teide.
Från Tejeda följer vi en vacker dalgång upp till byn La Culata. Här går vandringen förbi de pittoreska vitrappade gårdarna där man fortfarande plöjer terrasserna med oxar och träplogar. Man får en känsla av att tiden sedan länge stannat upp. Vi fortsätter vandringen upp på bergskammen och följer den tillbaka till hotellet.

Vandringen är ca 13 km och tar ca 4-5 tim att vandra. Höjdskillnad ca 500 m. (Rundtur) Vill man så kan man förlänga vandringen 4 km genom att vandra ner i en dal (Barranco de la Mina) på den östra delen av ön.

Dag 3

Idag följer vi bergskammen norrut från hotellet. På vår väg upp mot pinjeskogen stannar vi för att uppleva väderfenomenet la panza del burro (åsnemagen). Ett molntäcke som bildas när passadvinden kyls av på sin väg upp efter bergssidorna. Leden tar oss sedan genom ett fantastiskt skogslandskap till byn Artenara, hela tiden med otrolig utsikt mot byarna i norr.

Lunchen intar vi på den lilla familjerestaurangen i byn. Här får vi njuta av familjens hemlagade potaje, pimentos de padron, queso tierno och pan y alioli. Efter lunchen följer vi leden lite längre söderut där den ringlar sig efter kammen av en av Gran Canarias största calderor. Här har man en sanslös utsikt mot öns inre.

Vandringen är 16 km lång och tar ca 5-6 timmar. Höjdskillnad ca 350m. (Rundtur)

Dag 4

Toppturen. Vandringen börjar vid Llanos de la Pez (fiskplatån). Här startar en vacker led som tar oss upp till Gran Canarias högsta topp Pico de las Nieves (snötoppen) som ligger 1949 m ö h. Ner från toppen vandrar vi söderut på den gamla leden som stenlades på 1700-talet, Camino de la Plata. Vandringen avslutas i byn San Bartalome. Bussen hämtar oss i byn och kör oss tillbaka till hotellet.

Vandringen är ca 13 km, 300 höjdmeter uppför och 1000 höjdmeter nedför. Tar ca 4-5 tim att vandra.

Dag 5

Frukost på hotellet, därefter ledig dag. För de som vill ha storstadspuls tar man sig med buss ner till den fina provinshuvudstaden Las Palmas. Vill man kanske hellre vandra själv så finns det ett flertal leder som utgår från hotellet. Man kanske vill passa på att besöka de fina bergsbyarna i närheten eller bara slappna av en dag i den härliga miljön i och runt Paradoren i Cruz de Tejeda.

Dag 6

Vi startar den här vandringsdagen i Soria, en liten by belägen i den vackra Arguineguin dalen 650 möh. En bit in på stigen passerar vi ett av öns vackraste vattenfall, vattnet faller ner från bergskammen på en platå för att sen bilda ett nytt vattenfall som faller ner i dalen. Här frodas växtligheten, och på många ställen har leden nästan växt igen och ända upp till pinje skogarna följs vi av doften av lavendel.

Vi passerar Presa de las Niñas som är en stor sjöliknande vattenreservoar . Vi fortsätter sen upp på en ny led som tar oss till bergstoppen Morro de pajonales 1429 möh. På toppen äter vi lunch högt ovan molnen.

Vandringen är ca 15 km 700 höjdmeter uppför och 400 höjdmeter nedför. Tar ca 5-6 timmar att vandra.

Dag 7

Den sista vandringsdagen på resan kräver något extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 möh på den nordvästra sidan av Gran Canaria. Här växer Gran Canarias enda urskog som klarade sig undan Spanjorernas skövling på 1400-talet. Det finns ett flertal leder som går genom området och gemensamt för dem alla är den unika flora, och den meterlånga skägglav som hänger längs pinjeträden och den stundals hisnande utsikten över de mäktiga klippformationerna.

En helt fantastisk led startar vid skogvaktarnas hus och tar oss ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Alta Vista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar!

Vandringen är ca 14 km, Höjdskillnad ca 350. Tid ca 4-5 timmar. (Rundtur)

Dag 8

Efter frukost transfer till flygplatsen.