SANTA LUCIA-GUAYADEQUE

Den här vandringen börjar i den lilla bergsbyn Santa Lucia ca 700 m.ö.h, belägen längst in i Caldera de Tirajana, en av de största och äldsta calderorna på vulkanön Gran Canaria.

Från november blommar ginsten och lavendeln och i januari står mandelträden i full blom, fantastiskt. På vår väg upp för bergsmassivet kan man skönja den gamla stenläggningen som en gång prytt denna led.

Efter en välbehövlig lunch på ca 1400 möh med fantastisk utsikt över de östra delarna av ön så börjar vår vandring att vända nedåt. I den vackra och frodiga Guayadequedalen, rinner ett klart och friskt vatten året runt. Det är det vattnet som gett dalen sitt namn, Guayadeque betyder nämligen ställe där det rinner vatten.

Den fuktiga miljön gör naturligtvis att hela dalen grönskar och här växer också många av öns endemiska växter. På många platser på Gran Canaria bor man fortfarande i grottor. Det mest kända stället är Guayadequedalen och här bor man i grottor belägna på de branta bergssluttningarna uppe i dalen. Vi avslutar dagen med något kallt att dricka i grottbaren i byn.

Ledinformation

• Längd: 7 eller 14 km

• Vandringstid: 3-5 timmar

• Höjd: 700-1400-900 m ö h

• Heldagsutflykt: Medag matsäck